Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Eturistisiteen revetessä polvi turpoaa yleensä voimakkaasti, polven asentotuntoa aistivat hermopäätteet vaurioituvat ja polvi muuttuu epävakaaksi. Sekä akuutin vamman että ristisideleikkauksen jälkeen reisilihaksen toiminta heikkenee. Kaikki nelipäisen reisilihaksen osat surkastuvat aika nopeasti. Vamman jälkeen tapahtuu toipumista. Hitaimmin toipuu erityisesti loppuojennuksesta huolehtiva vastus medialis-lihas.  Ennen leikkausta polvea kuntoutetaan ja mitä paremmin reisilihas toimii ennen leikkausta, sitä nopeammin kuntoutuminen tapahtuu. Hoidettiinpa vamma leikkauksella tai ilman leikkausta, kuntouttamisen periaatteet ovat samat. Fysioterapia kokeneen polvifysioterapeutin ohjaamana on hyödyllistä.  Aktiviteettia muokataan vastaamaan kutakin toipumisvaihetta. Alkuun pyritään reisilihastoiminnan ja liikelaajuuksien palauttamiseen. Vältetään harjoitteita, joissa tapahtuu kiertymistä vammautuneen alaraajan varassa. Ristisidevamman jälkeen polven etuosan kipu on yleistä. Vaikka loppuojentajaakin tulee harjoittaa, aluksi saattaa olla järkevää tehdä reisilihasharjoitteita "polkupyöräkulmalla" eli sillä liikelaajuudella, missä polvi liikkuu polkupyörällä ajettaessa. Loppuojennus- ja syväkyykkyharjoitteissa etenkin kovilla vastuksilla polvilumpioniveleen tulee poikkeavan kova paine ja vammautunut polvi ei sitä yleensä alkuun siedä.

Polvivammojen jälkeen myös lonkan ja lantion hallinta muuttuu. Pakaralihasten toiminta on heikkoa, mikä johtaa polven tasolla siihen, että kyykistyessä, portaita alas tai ylös kuljettaessa, kävellessä ja juostessa polvi painuu sisäänpäin ja lantio kiertyy poikkeavasti. Tämä aiheuttaa polvikivun pahenemista ja hoitamattomana altistaa uusille polvivammoille. Kuntoutuksessa täytyy keskittyä reisilihastoiminnan lisäksi myös pakaralihasten vahvistamiseen. Erityisesti täytyy kuntouttaa alaraajan loitonnuksesta huolehtivaa gluteus medius- lihasta ja ulkokierrosta huolehtivaa gluteus maximusta (iso pakaralihas).

Eturistisidevammassa polven hallinta on pitkään häiriintynyt. Asentotuntoa aistivat hermopäätteet vaurioituvat ja reisilihaksen refleksikaari hidastuu molemmista alaraajoista. Siitä syystä erityisesti nuorilla henkilöillä  on suuri riski saada myös terveeseen polveen eturistisidevamma toisen polven vamman jälkeen. Refleksikaari toimii yleensä salamannopeasti suojaten polvea. Kun polvi vääntyy esimerkiksi liukastumisen seurauksena, reisilihas aktivoituu välittömästi. Tutkimuksissa on todettu, että ristiside katkeaa vääntövamman sattuessa sekunnin murto-osassa, jos reisilihas ei ehdi reagoida. Leikkauksen jälkeen ristisidesiirre tarttuu porakanaviin kiinni aika nopeasti, parissa kuukaudessa. Leikattu polvi on kuitenkin altis uusille vammoille johtuen juuri tuosta refleksikaaren hitaudesta. Kuntoutuksessa on tärkeää suojata polvea niin, että vääntövammaa ei pääse tulemaan ennen kuin polven hallinta on palautunut normaaliksi. Siitä syystä paluu sellaisiin urheilulajeihin, joihin liittyy paljon polven kiertymistä, ei ole järkevää ennen kuin 6-9 kuukautta on kulunut leikkauksesta.