Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Yleisin leikkauksella hoidettava polvivamma on eturistisiteen repeämä. Eturistiside (anterior cruciate ligament, ACL) on polven keskellä takaristisiteen kanssa ristikkäin kulkeva rakenne, joka kiinnittyy sekä sääri- että reisiluuhun. ACL:n tehtävänä on estää sääriluun siirtymistä eteen reisiluun suhteen ja myös estää luiden välistä kiertymistä. Repeämä on seurausta kierto-vääntövammasta. Polvi turpoaa usein vamman jälkeen ja tuntuu aluksi hyvinkin huteralta. Kipu on yleensä sijainniltaan aika epämääräistä. Jos vammaan ei liity muita, esimerkiksi sivusiteen repeämiä, niin eturistisiteen repeämän leikkaushoidolla ei ole kiirettä. Joillakin polvi saattaa pysyä varsin tukevana ja jotkut oppivat kuntoutuksella hallitsemaan pettämisen tunnetta. Arviolta puolet ristisidevamman saaneista tarvitsevat rekonstruktioleikkauksen. Leikkauksessa revennyt ristiside poistetaan ja se korvataan omilla jännekudoksilla. Leikkauksen jälkeen tarvitaan yleensä 4-8 viikon sairausloma.Eturistisiteen rekonstruktioleikkaus all-inside- tekniikalla käyttäen semitendinosus- jännettäEturistisiteen rekonstruktioleikkaus all-inside- tekniikalla käyttäen semitendinosus- jännettä

Tähystysleikkauksella hoidetaan polven sisällä esimerkiksi nivelkierukan repeämiä tai poistetaan mahdollisia luisia irtokappaleita ja irronneita ruston kappaleita, jotka lukkiuttavat polvea. Jos polvessa on nivelrikko, ajoittain saattaa ilmetä kiertoliikkeeseen liittyvää vihlaisevaa kipua. Tämä johtuu siitä, että polven nivelrusto on epätasainen. Nivelrikkopolvessa lukkiutuminen loppuu yleensä itsestään, kun malttaa odottaa. Jos lukkiutumisoire kestää kuukausia, niin voidaan tehdä tähystysleikkaus. Leikkauksen tarve arvioidaan vastaanotolla. Tähystysleikkauksen jälkeen sairausloma on 1-2 viikkoa. 

Luun katkaisu- ja kääntöleikkauksia, osteotomioita, tehdään nivelrikon oireiden helpottamiseksi. Tyypillisesti silloin on kyseessä polven sisäsyrjän kuluma ja siihen liittyvä kipu. Leikkauksessa sääriluuhun tehtävällä osittaisella katkaisulla ja käännöllä niin sanottu kuormitusakseli käännetään terveemmälle ulkosyrjälle, jolloin kipu helpottuu. Leikkaus on aika iso ja vaatii pitkän kuntoutusjakson. Sairasloma on tyypillisesti 3 kuukautta.